Nieoficjalne Forum Studentów Psychologii UWr
AlbumRejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyZaloguj

[II wieczorowe] WYKŁAD Z RODZINY

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.psycholodzy.mojeforum.net Strona Główna » Archiwum Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat

[II wieczorowe] WYKŁAD Z RODZINY

Autor Wiadomość
Kamila
Po stażu
Po stażu

Post [II wieczorowe] WYKŁAD Z RODZINY
Odpowiedz z cytatem
hej,
podaje zagadnienia do egzaminu z rodziny przesłane mi przez dr Żurko.
WYKŁAD MONOGRAFICZNY: WYBRANE ZAGADNIENIA Z PSYCHOLOGII RODZINY

zagadnienia do zaliczenia wykładu:

1.Teorie funkcjonowania rodziny: kierunek strukturalno – funkcjonalny, symboliczno – interakcyjny, instytucjonalny, rozwojowy, systemowy (Namysłowska).
2. Cechy rodziny postindustrialnej (Tyszka).
3. Wyznaczniki stabilności małżeństwa.
4. Krzywa satysfakcji z małżeństwa.
5. Typy związków (Gottman).
6. Imperatyw rodzicielski.
7. Różnice w pełnieniu ról: macierzyńskiej i ojcowskiej.
8. Składniki rozwodu.
9. Zmiany w kontaktach między rodzeństwem w ciągu życia.

Wto Maj 20, 2008 6:12 pm Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Kobieta
Andzia
Młodszy psycholog
Młodszy psycholog

merci

Wto Maj 20, 2008 9:19 pm Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Kobieta
sas
Psycho adept
Psycho adept

dzieki Ci dobra Kobieto. Niech Ci Bozia... w pieniazkach wynagrodzi Smile

Dzieki.

Wto Maj 20, 2008 11:01 pm Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Kobieta
kasix1987
Starszy psycholog
Starszy psycholog

A czy można prosić o wrzucenie sylabusa na forum??

Sro Maj 21, 2008 8:23 am Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Kobieta
Kamila
Po stażu
Po stażu

SYLLABUS
ZAJĘCIA MONOGRAFICZNE
ROK AKADEMICKI 2007/2008

Kod przedmiotu
Nazwa przedmiotu Wybrane zagadnienia z psychologi rodziny
Autor programu Magdalena Żurko
Rok II
Semestr
Liczba godzin 15
Forma zajęć wykład
Prowadzący Magdalena Żurko
Wymagania wstępne
Założenia i cele Zapoznanie studentów z psychologicznymi aspektami funkcjonowania rodziny, dostarczenie modeli teoretycznych przydatnych dla zrozumienia problematyki rodziny. Wykład dotyczy prawidłowości związanych z dobrze (normalnie) funkcjonyjącą rodziną, ukierunkowuje studentów na rozpoznawanie zasobów rodziny. Treści wykładu stanowią podstawę dla pracy wspierajacej rodzinę w sytuacjach kryzysowych, wynikających z rozwojowego cyklu życia rodziny.
Formy zaliczenia kolokwium
Warunki zaliczenia przedmiotu
 pozytywna ocena z kolokwium

Treści programowe:

1. Sytuacja rodziny współczesnej, makrokontekst rodziny.
2. Teorie funkcjonowania rodziny: kierunek funkcjonalno – strukturalny, symboliczno – interakcyjny, instytucjonalny, rozwojowy, systemowy.
3. Małżeństwo jako podstawa rodziny: wybór partnera, różnice międzypłciowe w związkach intymnych, rola miłości (Sternberg, Erikson).
4. Małżeństwa stabilne i niestabilne: typy związków, satysfakcja, korelaty stabilności, rola wzorców przywiązania.
5. Adaptacja do ról rodzicielskich: imperatyw rodzicielski, godzenie ról, rodzina z trzema karierami, mity rodzicielskie, depresja poporodowa, przemiany rodzicielskiej roli w cyklu życia rodziny.
6. Rozwód i jego konsekwencje: aspekty prawne, składniki rozwodu (Bohannon), konsekwencje dla dzieci i dorosłych, problemy rodziny odtworzonej.
7. Rodzeństwo: wpływ kolejności urodzenia na osobowość, rozwój kontaktów między rodzeństwem w ciągu życia.

Literatura obowiązkowa Bee H. (2004) Psychologia rozwoju człowieka.Poznań, Zysk i S – ka
Kasten H. (1997) Rodzeństwo. Warszawa, Springer PWN
Namysłowska I. (1997) Terapia rodzin.Warszawa, Springer PWN, rozdz.1,2, s.12 - 41
Plopa M.(2005) Psychologia rodziny. Kraków, Impuls, s. 15 - 69
Turner J.S. Helms D.B. (1999) Rozwój człowieka. Warszawa: WSiP

Literatura uzupełniająca Golińska L. (2006) Pracoholizm małżonka i rodzina w percepcji i odczuciach współpartnera i dzieci. Nowiny Psychologiczne 2006/1, s.47 – 55
Kiergielewicz O. (2002) Inteligencja emocjonalna partnerów a zadowolenie ze związku i strategie rozwiazywania konfliktów w małżeństwie. Przegląd Psychologiczny 2002/4 t.48, s. 431 - 452
Łupicka – Sczęśnik D. (1999) Błędy wychowawcze występujące w rodzinach adopcyjnych, zastępczych, zrekonstruowanych...[wSmile M. Heine, G. Gajewska (red.) „Sieroctwo społeczne”, Zielona Góra, Wyd. WSP
Ryś M. (2001) Systemy rodzinne.Warszawa, Centrum Metodyczne Pomocy Psychologiczno - Pedagogicznej
Tyszka Zb. (2003) Rodzina we współczesnym świecie. Poznań, WN UAM
„Wprowadzenie do systemowego rozumienia rodziny” (1994) B. De Barbaro (red.) Kraków, Cllegium Medicum UJ

tu sylabusek.

i odnośnie niejasności czy otwarte czy zamknięte: ZAMKNIĘTE:)

Sas - Dzięki Smile

Sro Maj 21, 2008 6:56 pm Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Kobieta
kasix1987
Starszy psycholog
Starszy psycholog

Dziękuje bardzo za sylabusik Wink

Sro Maj 21, 2008 10:38 pm Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość               Kobieta
monika
Młodszy psycholog
Młodszy psycholog

a czy dr Żurko podała strony z literatury obowiązkowej tych pozycji, do których tu nie ma stron ?

Pon Maj 26, 2008 6:56 pm Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Kobieta
Kamila
Po stażu
Po stażu

w zasadzie dr wyraziła sie dość mgliście o tym ze w turnerze i bee należy przeczytać rozdziały dotyczące rodziny a jeżeli chodzi o rodzeństwo to należy przeczytać ostatni rozdział z ksiązki.

Pon Maj 26, 2008 10:01 pm Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Kobieta
monika
Młodszy psycholog
Młodszy psycholog

w Bee są dwa rozdziały z tego co zdążyłam zobaczyć. dzięki Smile

Sro Maj 28, 2008 10:55 am Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Kobieta
ester
Psycho adept
Psycho adept

a które?

Sro Maj 28, 2008 2:20 pm Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Kobieta
arabesque
Młodszy psycholog
Młodszy psycholog

a czy to prawda że zagadnienie nr9- czyli o rodzeństwie własnie- nas na koło nie obowiązuje? taka plota gdzieś chodziła, niech ktoś łaskawy wyprostuje:)

Sro Maj 28, 2008 7:50 pm Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Kobieta
kasix1987
Starszy psycholog
Starszy psycholog

Najlepiej to niech ktoś kokretnie poda któreś rozdziały jeżeli oczywiście wie bo ja to już całkiem się w tym pogubiłam. Mam skłonności do przesady i zaznaczam tyle podrodzaiłow i rozdziałów, a domyślam się że nie wszystkie będą potrzebne. Byłabym wdzięczna za jakąś informację

Czw Maj 29, 2008 1:58 pm Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Kobieta
Andzia
Młodszy psycholog
Młodszy psycholog

zagadnienie ostatnie,czyli 9 nie będzie obowiązywało

Czw Maj 29, 2008 7:32 pm Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Kobieta
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.psycholodzy.mojeforum.net Strona Główna » Archiwum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1